My WordPress Notes

The e-lecture notes was written in the simplest way possible.  It comprise of important aspects in using WordPress and the Web 2.0 related tools and technology.  Details can be refered to links in the  Computer Education Blog – the Manual WordPress link or the Tutorial WordPress link under the Computer category.  It was meant to help beginners.  Details and help on other features can be found via the links.

Siri eKuliah hanya bertujuan untuk membantu pelajar peringkat permulaan.  Ia merangkumi aspek2 penting mengenai penggunaan WordPress serta teknologi yang berkaitan Web 2.0.  Bantuan lanjutan boleh diperoleh dari pautan dalam Blog Computer Education ini melalui pautan Manual WordPress atau Tutorial WordPress di bawah kategori Perkomputeran.    Seterusnya di peringkat lanjutan pelajar seharusnya mampu menjelajah sendiri kedua-dua sumber utama untuk bantuan lebih terperinci dan lanjutan.

eKuliah   1: WP-Daftar Blog di WordPress
eLecture 1:  WP-Register a Blog at WordPress

eKuliah   2: WP-Log Masuk dan Tulis Posting
eLecture 2:  WP-Login and Write Posting

eKuliah   3: WP-Menulis Laman Tetap
eLecture 3: WP-Write Page

eKuliah   4: WP-Kategori dalam WordPress
eLecture 4: WP-WordPress Categories

eKuliah   5: WP-Komen
eLecture 5: WP-Comments

eKuliah  6: WP-Tema-tema Pilihan dalam WordPress
eLecture 6: WP-WordPress Themes

eKuliah   7:
WP-Widget
eLecture 7: WP-Widget

eLecture 8: Blogs in Plain  English

eLecture9: Real Simple Syndication: RSS

eLecture10: Embedding Google Docs to WordPress

Saya juga telah menyiapkan beberapa siri modul pembelajaran kendiri untuk digunakan dalam siri pembelajaran dan pengajaran dan akan terus membaiki dan membina modul ini untuk sesi e-kuliah ini. Perisian Flash Player diperlukan untuk menggunakan siri modul pembelajaran kendiri ini. Perisian ini boleh didapati secara percuma di sini.

Bab 1
1.1 Mendaftar Akaun
1.2 Setting Umum
1.3 Menyisip Gravatar

Bab 2
2.1. Menulis Posting
2.2 Menyisip Gambar Pada Posting
2.3 Menyisip Video
2.4 Membuat Kategori Posting

Bab 3
3.1 Membuat Halaman Baru
3.2 Membuat Kategori Halaman

Bab 4
4.1 Komen dan Pautan Baru

Bab 5 Penampilan
5.1 Widget
5.2 Header
5.3 Theme

Nota Keseluruhan:

Mengapa WordPress2

40 Responses to My WordPress Notes

  1. rashidahcantik says:

    cikgu, i have put my photo in my blog..
    but why it still not publish??
    there is no photo for my blog..
    i did not understand…
    please help me..
    and, i have post a comment for ggga 2143..

  2. Cikgu says:

    i will explain briefly here and make a new post about embedding pictures soon if needed.

    First you click browse and select picture file. Then choose whether you want the picture to be a thumbnail or full pictures and click upload.

    When it finishes the uploading process click send to editor (this will put the picture in your posting) and adjust the size accordingly (if you choose full it will sometimes be too big for the screen then you should adjust by clicking the picture and drag towards the center as needed).

    Now you can continue editing otherwise save (this will only save to wordpress memory as a draft posting) and publish (this will publish you posting to your blog).

    Hope it works. Keep up the good work!🙂

  3. assalamualaikum
    puan,
    macam mn dgn blog sy ni?

    http://zarinabintiidris.wordpress.com

    ade masalah lg ke tidak?
    tolong tinggalkan komen dekat blog saya ni.
    terima kasih.

  4. sowkeenng says:

    This is my new blog:http://sowkeenng.wordpress.com. i am quite sorry that i did my blog so late as i quite busy last few month.
    Name : Ng Sow Keen
    No.Matrik:A115925
    Set:2
    Course:biology

  5. nurul azilla says:

    dear umi,thanks a lot!!!

  6. dear my beloved umi,thanks a lot..hr nie,sy dh tahu mcmn nk create blog and facebook..best sgt bljr hr nie..sdkt sebnyk sy dh trdedh kpd kecanggihan tknologi.sblm nie sy x byk sgt dpt pndedahn mgenai blog,facebook,sb sy xda cmputr Or laptOp..sO,thanks a lOt.smOga hdp kita sntiasa d brkati n diredhai Allah s.w.t.Amin

  7. syazz says:

    askum ummi…tq for teaching us about operating the comp.i will try 2 catch up what i missed..coz i didnt attend the 1st class..

  8. farahdiana says:

    salam..sorry because i submit this a bit late.
    sy sgt sk dgn facebook skg..bley dikatakn stiap ari sy akn update facebook sy..so thanx alot umi 4 teaching us..

  9. nurul azilla says:

    salam.dear my belOved umi.i’m sOrry 4 being late 2 submit ths cOmment..last week,1st,we have 2 pick a topic(i) computer operating system,(ii) input,output and secondary file management..2nd,we have 2 pick a search engine like google n find the info.3rd,or we can also go to online database n also can surf through PTSL system.Then,we need to read,syntesize.summarize n reflect about the topic in our blog.I’ll try my best,umi..wish me best of luck!!!

  10. Cikgu says:

    >azila: no worries dear, of course I will make dua for our success in completing the course with excellence. I am glad u feel that way.

    >farah: good for you dear. I shall visit u there one of this days🙂

    >syazz: well actually I haven’t done much in “teaching about OS” but together we will do the project and learn about it through searching, posting, presenting on power point and on the blog. Checkut the link in my posting today to joy’s OS’s project video clip. It is very informative and presented creatively. Let me know if u need help in catching up but i think ur fine.

    > sowkeen: ok dear, i shall visit u soon.🙂

  11. shaharatulnaim says:

    Assalamualaikum Puan ,tq for teaching the usahawan wanita today. please comment on my new blog:http://snaconsultancy.wordpress.com

  12. nurul azilla says:

    umi,mcmana nk send data yg umi nk td?sy xtahu e-mail umi la…

  13. justnaim says:

    cikgu..thanks ya..jangan lupa komen..
    ~justnaim~

  14. puan salam..
    saya aishah peserta 1 nita yang tertinggal pembelajaran wordpress,,
    saya nak tukar theams saya tapi tak dapat..
    kenapa ya puan??

  15. Cikgu says:

    aisyah pakai wordpress.com ke wordpress.org (guna hosting). Basically lebih kurang sama tapi secara spesifiknya, aisyah kene pergi ke dashboard –> appearance –> theme. Lebih mudah aisyah rujuk online e-kuliah yg saya sediakan. Klik pada pages wordpress atas kanan; pilih e-kuliah berkaitan penukaran theme.

  16. zurainne says:

    Dear Dr.Rosseni,
    i got my assignment on plagiarism and was very confused as i never heard it before but when i go through the related articles online i came to fully understand what is plagiarism is all about. Plagiarism, as defined in the 1995 Random House Compact Unabridged Dictionary, is the “use or close imitation of the language and thoughts of another author and the representation of them as one’s own original work.means that plagiarism is an academic dishonesty as one person is stealing other people ideas intentionally or not, so to avoid plagiarism as state at http://kidshealth.org/kid/feeling/school/plagiarism.html#a_Plagiarism%20Steals%20Ideas one should written down the name of the website and the name of the person who wrote the article.so it will give credits to the actual author. as stated at http://en.wikipedia.org/wiki/Plagiarism In journalism, plagiarism is considered a breach of journalistic ethics, and reporters caught plagiarizing typically face disciplinary measures ranging from suspension to termination of employment
    this topic has really burst me to a new perspective of learning and now i understand on how much it is important to state the source and references after using one’s ideas.
    as for the assignment i will try to create a mind map to give a clear view about my findings however there’s always a room for improvement and i hope Dr.Rosseni can respond to me aout this topic.

    sincerely,
    Siti Zamzuraini binti Abd Hamid
    tesl (CIE)

  17. akma88 says:

    salam…DR…
    nk tnya… nama pada bahagian ‘Blending Reflection Practice into GE1155’..
    nama saya x de kt situ…
    so cmna DR…

    TQ..

  18. ibnuharis90 says:

    assalamualaikum dr.
    akaun wordpress boleh komen blogspot x? saya tidak boleh komen kawan2 saya menggunakan akaun wordpress. blogspot tidak menerima request saya.

  19. ckiut76 says:

    salam, dr sy peserta 1nita 3-5 dis.
    ari tu sy try login kat web site sy tu. 1st time ok
    2nd time dah tak bleh. sy nak edit dah tak bleh. tak tahu lg mcm mana nak buat
    harap dr dpt membantu. ni web site sy. mcm ada yg tak kena je. http://ckiut76.my.
    tq dr.

  20. sitizuraida says:

    Dr, sebelum ni siti guna blogspot.. sekarang cam dah suka dengan wordpress..nak guna wordpress lah.
    sekarang tengah belajar nak letak video..

  21. Cikgu says:

    good for u siti…selalu kalau student dah guna blogspot merungut2 bila saya suruh guna wordpress … student undergrad that is…so far postgrad ramai yg suka wordpress … hehe mungkin wordpress nampak dewasa dan lebih mendewasakan kot😀

    senang je siti nak letak video…mula2 siti pergi copy dulu URL video yg Siti dan masuk dalam wp. Kemudian pergi ke new post, klik pada ikon Add Video, scroll ke bawah dan insert into post rasanya…jap lagi kalau problem satu tulis satu post atau saya cari komen saya yg lama rasanya dah pernah explain ttg menyisip video ni🙂

  22. james says:

    itulah kelebihan dari wordpress.com, banyak fasilitasnya. wordpress memang OK!

  23. Cikgu says:

    james: thanks for ur thoughts🙂

  24. Cikgu says:

    you’re very much welcome james🙂

  25. gyar says:

    Salam Dr Rosseni,

    nak tanya dr, macamana ye nak masukkan audio dalam post.. kalau boleh biarlah audio tu auto play, buka post terus main..ada satu panduan tu dia suruh pakai plugin.. tak tahu pulak macam mana nak install plugin..

    tolong ye dr..terima kasih..

    Ghazali Yusri..

  26. cikgu says:

    setahu saya wordpress.com mmg tak boleh buat begitu macam yg selalu dibuat dalam blogger tu kan? melainkan guna pluggin yg biasanya boleh diaplikasikan apabila menggunakan wordpress.org. cuba tanya along at lasiaf87@yahoo.com atau lasiaf87@wordpress.com. Dia lebih update dengan perkembangan wordpress ni🙂

  27. angahfaizal says:

    betul tu dr.kena guna plugin baru boleh.

  28. lasiaf87 says:

    terima kasih faizal🙂

  29. punia123 says:

    Assalamualaikum Dr. Rosseni,

    Thanks for your notes. Obviously I need more time to explore. I try to find how do I publish my own powerpoint lesson.

  30. Cikgu says:

    punia,

    just insert media before you publish your particular posting to include the power point slide.

  31. azwirayu says:

    Assalamualaikum…

    Dr, soalan saya dalam kelas Teknologi Pendidikan
    1) Dari prezi ker wordpress
    2) Dari Powerpoint ke wordpress

    harap Dr boleh komen.. terima kasih..

    • lasiaf87 says:

      salam.

      untuk embed prezi ke dalam wordpress boleh ikut langkah2 di bawah:

      – masuk ke prezi presentation yang nak diletakkan
      – pastikan prezi presentation yang nak diembed ini sharing settingnya ialah “public”
      – klik button share, pergi ke tab “embed”
      – ambil kod HTML daripada bermula daripada dan copy kod tersebut
      – paste kod tersebut dalam microsoft word
      – di bahagian tengah kod tersebut ada yang bermula dengan “src” dan sebelum “>”, contohnya”

      src=”http://prezi.com/bin/preziloader.swf” type=”application/x-shockwave-flash” allowfullscreen=”true” allowFullScreenInteractive=”true” allowscriptaccess=”always” width=”550″ height=”400″ bgcolor=”#ffffff” flashvars=”prezi_id=ufnrer-swszq&lock_to_path=0&color=ffffff&autoplay=no&autohide_ctrls=0″

      – tambahkan “[gigya” sebelumnya dan “]” selepas kod yang diambil daripada tengah-tengah tadi menjadi seperti di bawah:

      [gigya src="http://prezi.com/bin/preziloader.swf" type="application/x-shockwave-flash" allowfullscreen="true" allowFullScreenInteractive="true" allowscriptaccess="always" width="550" height="400" bgcolor="#ffffff" flashvars="prezi_id=ufnrer-swszq&lock_to_path=0&color=ffffff&autoplay=no&autohide_ctrls=0"]

      – paste kod yang telah diubah di atas ke dalam post baru semasa dalam HTML editor mode, insyaAllah prezi akan keluar dengan baik..

    • lasiaf87 says:

      salam.

      2) untuk embed powerpoint, cara paling mudah ialah upload powerpoint tersebut ke mana2 slides hosting percuma seperti google drive atau slideshare kemudian boleh embed menggunakan kod yang diberikan sahaja.

  32. azwirayu says:

    Assalamualaikum…..
    bagaimana dari wallwisher ke wordpress
    kena plug in …tapi saya tak tahu bagaimana yer

  33. azwirayu says:

    Assalamualaikum…..
    bagaimana dari wallwisher ke wordpress
    kena plug in …tapi saya tak tahu bagaimana yer?? Harap dr boleh reply…

  34. Cikgu says:

    Ayu, saya dan faisal tak guna wallwisher, setahu saya kalau wallwisher atau lain-lain aplikasi seperti power point membenarkan aplikasi itu diembed dalam wordpress, caranya lebih kurang sama spt cara embed ppt seperti yg ditunjukkan oleh Faisal di atas, cuba ayu masuk dalam wordpress forum tanya ya, mungkin ada dalam kalangan mereka yg menggunakan wallwisher.

  35. Pingback: CPCM | Personalized education

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s