GE2153: Week 9

Dear all,

As part of the administrative team, I will need to participate in the “Sambutan MaulidurRasul” tomorrow.  As such please read the followings:

This week’s lecture at 10-11am Friday (tomorrow 25.2.11) and tutorial at 8-10am will be delivered online.  Your task this week, is to create a portfolio of pictures edited to suit the individual project requirement (i.e. to create (i) a poster of event to be organized by you or your club/organization or (ii) book cover, (iii) pamplet or the like.

Here is a few links to help you with your photo editing using photoshop tutorials.

1) http://vandelaydesign.com/blog/design/photo-editing-tutorials/
2) http://psd.tutsplus.com/category/tutorials/tools-tips/?tag=basix
3) http://tutorialoutpost.com/tutorials/photoshop/photo-editing
4) http://thedesignmag.com/38-photoshop-photo-editing-tutorials.html
5) http://www.hongkiat.com/blog/30-nicest-photoshop-photo-effects-part-ii/
6) http://smashinghub.com/photoshop-photo-editing-tutorials.htm
7) http://www.hongkiat.com/blog/41-nicest-photoshop-photo-effects-photoshop-tutorials/

All the best.

 

Rosseni

 

This entry was posted in GE2153 Sem 2 2010/2011. Bookmark the permalink.

26 Responses to GE2153: Week 9

  1. johnny ling says:

    Dear Dr.,
    Is it possible for you to upload some of the examples for this assignment. Besides you mentioned about a portfolios of pictures, so is it each of us individually needs to come out with a portfolio containing book covers, posters or pamphlets? How many do we need to do actually?

    Sorry for causing all the troubles. Would be grateful if Dr. can clarify it for me. Thanks. : )

  2. Cikgu says:

    Dear Johnny,

    Which tutorial group are you in? Your tutor might have assigned you a slightly different individual project, so you would want to refer to your tutor about this individual assignment. For my tutorial group, they will have to design a poster/book cover for any school/university/community event using pictures taken earlier then edited to portray message they intend to deliver.

  3. Johnny Ling says:

    Ok. Thanks.

  4. Pingback: Refleksi SEVEN ~ week 9 « BukanSukeSuke

  5. Pingback: Refleksi EIGHT ~ week 10 « BukanSukeSuke

  6. Dr.. Ini projek individu saya.. Saya buat poster. Sila beri pendapat ye. Tq.
    https://roslyana.wordpress.com/2011/03/20/poster/

  7. Cikgu says:

    Cantik poster tu Ros tapi dalam refleksi tak pula diceritakan bagaimana proses tersebut berlaku sehingga berjaya menghasilkan poster secantik itu. Nanti Ros ceritakan dalam refleksi ya!

    Ros, seperkara lagi kan, jangan terasa hati tau saya nak bagitau ni bukan pada Ros saja ramai dah student2 saya guna bahasa seperti ini, saya ok je tapi ada juga “org tua2” seangkatan dengan saya yang sering mengetengahkan masalah bahasa dalam kalangan remaja pelajar kita yang kurang menyenangkan. saya nak mention ni sebab ingatkan ros macam anak2 saya juga dan anak2 saya pun selalu je buat kesilapan pemilihan vocab bahasa yang kurang tepat bila berbahasa dengan orang dewasa. saya tegur dengan harapan jika anak2 saya sendiri buat kesilapan begini ada cikgu2nya yg sudi menegur juga.

    Begini Ros. Jika Ros cakap dengan mak Ros, ada tak Ros cakap “mak sila tengok Ros lipat kain tadi…ok tak?” tak kan…Ros akan cakap “mak tolong tengok Ros lipat kain tadi..ok tak?”

    sila=tolong=mohon sama saja maksudnya tetapi mohon digunakan dalam situasi yang lebih formal misalnya:
    “Tuan, mohon semak penulisan saya nanti ya…” seumpama begitulah kira2nya.

    Jika saya silap mohon maaf.

    • Terima kasih Dr. Nanti saya akan ceritakan dalam refleksi.

      Saya mohon maaf juga pada Dr jika bahasa saya tidak bersesuaian. InsyaAllah saya akan cuba baiki. Terima kasih atas pandangan Dr. Maaf banyak2 Dr. Mungkin saya terlepas pandang. Maaf sekali lagi.

  8. Cikgu says:

    Jangan terasa ye Ros, bukan Ros seorang je … ramai tapi malam ni saya terpanggil nak sebut di sini sebab ramai jugalah “orang tua2” dah berkata2. BTW Ros, saya sangat suka poster tu tapi saya tak nak la pergi dance competition tu … bukan budaya saya harap bukan budaya Ros juga hanya sekadar projek je kan🙂 unlike kulit buku raluying (lihat pada pingback beliau untuk refleksi minggu ke 7 atau 9 saya tak ingat)…macam novel betul je…saya nak beli kalau tengok tajuk dan kulitnya🙂 Pewaris Senja

  9. Tak apa Dr saya faham. Tak terasa pun. saya terima teguran Dr. memang bukan budaya saya juga Dr. Hanya untuk projek ni sahaja. Masa buat ikut tutorial youtube tu jadi la poster dance competition ni. Aah raluying. Dah tengok tajuk dia mencari cinta kan. Memang cantik. Terima Kasih Dr atas nasihat dan pujian poster tu.

  10. AFIQAH HAMZAH says:

    Dr, mohon semak portfolio ‘individual assignment’ dan hasil kerja kulit buku saya..ini link..http://cikgukam0.wordpress.com/2011/03/20/assignment-individual/
    http://cikgukam0.wordpress.com/2011/03/20/week-9/ tq Dr:)

  11. ubidena says:

    Salam Dr. This is my book cover link. Hope Dr like it, and also thanx for the comment.

    http://ubidena.wordpress.com/2011/03/19/week-9-refleksi-7/

  12. ubidena says:

    Salam Dr. This is my book cover link. Hope Dr like it,. TQ.

    http://ubidena.wordpress.com/2011/03/19/week-9-refleksi-7/

  13. haniehassan says:

    heeeeee..kulit buku novel sy…. hehehe… xlama lg boleh di LAUNCH. hahaha.. have a look… http://boniemontycasa.wordpress.com/2011/03/17/refleksi-seven-week-9-2/

  14. sakinahkama says:

    http://sakinahkama.wordpress.com/2011/03/26/reflection-10-week-9/
    yg ni hsil drp sy, Dr..em mohon Dr semak sy punyee..huhu..sy wat kulit novel..=)

  15. http://rohayu.wordpress.com/2011/03/10/ge2153-week-7-reflection-5/

    i’m already post my new poster….but i don’t know it’s valid or not….please comment if my poster lack in something but for your information i already put all my strange and do my best towards it…..

  16. Pingback: GE2153 week 9 ~reflection 7~ « rohayu

  17. zubieabu says:

    Salam Dr.

    I’m Finally Done With my Cover. Sorry For The Late Submission.

    So Here It Goes🙂

    http://mizzabu.wordpress.com/2011/03/29/ge-2153-week-9-reflection-8/

    http://mizzabu.wordpress.com/2011/03/31/ge-2153-week-8-reflection-11/

    I would really appreciate any comments that could help me improve my work.

    Thank You Dr !😀

  18. http://rohayu.wordpress.com/category/ge2153-week-9-reflection-8/
    Salam Dr. i add my new cover book which is about “Terengganu Bandaraya Warisan Pesisir Pantai”

  19. phyzul says:

    terlebih dahulu saya ingin memohon maaf kepada Dr. Rosseni kerana lewat melaksanakan refleksi ini. Saya telah memilih untuk mengambil poster yang telah saya buat semasa program kolej saya, Temasya Gemilang KKM. Saya ingin bertanya kepada Dr.Rosseni, adakah dibenarkan untuk saya menggunakan poster tersebut? Sekiranya dibenarkan, saya ingin memohon pendapat Dr terhadap poster tersebut?
    http://phyzul.wordpress.com/2011/03/07/week-9-reflection/

    • Cikgu says:

      poster temasya atau menara tu dua2 ok. yang tak ok posting pada 5 Mac. Posting tersebut sama dengan apa yang ada dalam blog ubidena. Sila masukkan sumber samada dari blog ubidena atau sebaliknya.

  20. cikgu says:

    Rohayu: I reviewed it some time ago, not bad🙂
    Fizul : boleh dan menarik cuma font dan style teks kuning untuk tajuk event tu kurang sesuai

  21. http://cikguchacha.wordpress.com/2011/04/22/ggge-213-refleksi-9-photo-editing/

    saya dah siapkan bvook cover… pls take a look… actually dah lama siap tapi laptop saya buat problem ( screen problem) then I don’t have another copy… huhuhu

  22. Pingback: HH – GE2153 : Week 5 « hazhusnin

  23. Pingback: HH – GE2153 : Week 5 « hazhusnin

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s