GE1155 Kuliah Minggu Ke-3: Project 2 (5%)

1. Masukkan tajuk anda dalam enjin pencarian Google Chrome atau Google Scholar (kenalpasti tajuk anda dengan membuka atau memuaturun dokumen bertajuk GE1155 Set 2 – Tajuk dan Arahan dari pautan di bahagian paling bawah posting ini)

2. Dapatkan sekurang-kurangnya 1 artikel dari buku, jurnal atau prosiding seminar/konvension atau persidangan.

3. Baca artikel-artikel ini dan fahamkan kemudian  buat lakaran peta minda atau/dan nota ringkas (tugasan minggu ke-3)

4. Untuk tugasan minggu ke-4, anda dikehendaki mencatatkan (i) nama penulis, (ii) tahun terbitan, (iii) tajuk artikel, (iv) tajuk buku, nama jurnal atau prosiding seminar/konvension/persidangan yang mengeluarkan artikel tersebut, (v) tempat terbitan dan (vi) nama penerbit

5. Masukkan lakaran peta minda serta/atau rumusan maklumat  dari artikel yang diperoleh sebagai posting minggu ke-4.  Di akhir rumusan, buatkan refleksi berkaitan pengalaman anda melaksanakan tugasan minggu ke-3 dan ke-4 ini bagi menyiapkan Projek 2 yang bernilai 5%.

6. Maklumkan kepada saya melalui ruangan komen dalam posting ini mengenai status siap projek ini.  Pautkan status siap dalam komen anda kepada saya ini KE posting dalam blog anda yang mengandungi rumusan artikel ini beserta refleksi perlaksanaan projek 2.

JADUAL 1: KANDUNGAN KURSUS MINGGU KE-1 HINGGA KE-4

JADUAL 2: TABURAN MARKAH PROJEK KURSUS

Saya mohon maaf kerana sepatutnya pos ini dimuatnaik pada hari Isnin. Walaubagaimanapun kita cuba siapkan juga projek ini dalam tempoh yang ada sehingga Isnin depan sebahagiannya dan sebahagian lagi kita buat dalam makmal pada minggu depan hari Isnin.

Merujuk jadual di atas sekali, pada minggu ini iaitu minggu ketiga bagi semester 1 sesi pengajian 2010/2011, kita harus samada melalui kaedah kuliah, tutorial, pembelajaran dalam talian, pembelajaran kendiri mahupun bersama rakan mendapatkan maklumat bagi tajuk 1-9 seperti dalam ruangan tajuk pada Jadual 1: Kandungan Kursus Untuk Minggu ke-1 Hingga ke-4 dalam jadual di atas.

Anda boleh sekaligus membuat tugasan ini bersama tugasan dalam kandungan kursus minggu ke-4 iaitu untuk mencari maklumat dalam pangkalan data UKM atau pangkalan data lain.  Untuk set 2 seorang pelajar hanya perlu mencari maklumat untuk satu tajuk yang diberi  seperti dalam senarai dalam dokumen yang menyenaraikan nama dan tajuk bagi setiap pelajar yang dilampirkan berikut.

GE1155-SET2-Tajuk Proj2 dan arahan

This entry was posted in GE1155 Sem 1 2010/2011. Bookmark the permalink.

54 Responses to GE1155 Kuliah Minggu Ke-3: Project 2 (5%)

  1. anees89 says:

    salam….DR…projek 2 tu…peta minda tu,nak dalam BM or BI??lagi satu saye ade masalah r dalam cari maklumat pasal web2.o…kat mane lagi maklumat yag saye bleh dapati pasal web 2.o tu??huhu

    • Cikgu says:

      Bahasa ikut preference, Cuba google web 2 in education atau translate tajuk yg saya bagi tu ke english then search again in google pasti banyak tak terkira

      • anees89 says:

        oh..ok2..
        terima kasih sangat2 Dr..nnty saye try cri lg….pe2 hal..saye bgtau dlm blog nie,k…terima kasih sangat2..maaf menggangu…salam..

  2. hilwani bt abdul razak a127789 says:

    salam Dr. saya konfius sikit dengan tjuk sy iaitu kemahiran berfikir dan ICT. adakah sy perlu bahagikan kpd 2 bahagian iaitu 1)kmahiran brfikir 2)kmahiran ICT ???atau kena relate kedua-duanya sekali..??sy dh search info..n kbyakannya dye dividekn kmahiran brfikir n kmahiran mnggunakan ICT…so camne ye Dr…..???

    • Cikgu says:

      Wani, tajuk yang diberi semuanya umum untuk memudahkan pelajar cari apa saja yang berkaitan kata kunci yang ada dalam tajuk tu. Dalam kes Wani cari apa saja artikel yang ada mengaitkan ICT dengan kemahiran berfikir. Boleh buat macam-macam mana pun naj bahagi atau nak gabung terus. Projek 2 ni tiada jawapan yang salah.

  3. yahadilah says:

    salam dr..utk pr0jek 2 ni kami cuma kena cerita apa yang kami dapat tu kt cni je atau kena p0st dalam bl0g kami?yang kena buat mind map tu nanti minggu 3 kan?maknanya minggu ni cuma cari bahan2 dari internet dan update pasal pencarian tu kat sini..ke macam mane?s0ry ganggu dr..selamat malam..=)

    • Cikgu says:

      aah untuk minggu ni (minggu ke-3 ikut struktur kursus) dan buat refleksi dalam blog sendiri je ttg pengalaman pencarian tu.

      buat mind map tu kalau tak pandai guna perisian yang ada just lukis tangan ambil gambar save dan upload dalam blog sendiri lepas tu nanti tambah ulasannya di bawah atas tepi ke mana2.

      Saya tak specify untuk mudahkan pelajar. Kalau saya specify nanti tak ikut kena [potong markah pula so asalkan apa yang saya tulis tu ada, macam2 mana caranya pun tak apa.

  4. Akma says:

    salam…
    DR.. tugasan projek 2 GGE1155 ni wajib smua wat ke…?
    kalau wajib kena submit dlm benda ape..?

  5. Cikgu says:

    submit dalam blog masing2 dulu nnt saya buat link kepada semua orang.

  6. eugeneqin says:

    Dr., an I find it at google books instead of google scholar because I have trouble searcing for it in the google scholar.
    -aqila-

  7. Cikgu says:

    ok no problem, boleh guna mana-mana sumber atau enjin pencarian yang penting ada maklumat pengarang, tahun diterbitkan, media seperti jurnal, prosiding atau tajuk buku yang menerbitkan artikel atau bab tersebut.

  8. Pingback: Taigacom's Blog

  9. Dr, adakah tajuk Penyelenggaraan Untuk Pengajaran & Pembelajaran adalah sama dengan tajuk Pembangunan Apilikasi Web Menggunakan Active Server Pages (ASP) dan tajuk Pengaturcaraan Web Hypertext Preprocessor PHP kerana bila saya search di Google Scholar hanya tajuk itu sahaja yang berbahasa Melayu yang merupakan buku. Tajuk lain kebanyakkannya berbahasa Indonesia.

  10. eugeneqin says:

    Dr. I have done the assignments week 3&4…
    Here is the link:
    http://eugeneqin.wordpress.com/2010/07/31/assignment-week-3/
    http://eugeneqin.wordpress.com/2010/07/31/minggu-4/

    Though, I’m not sure if I did the right thing. Would you mind commenting if there is any improvement or changes should I made.
    Thank You Dr.

    -Aqila Munirah Binti Jailan-
    Tahun 1 Pendidikan TESL

  11. cikgu says:

    boleh guna apa2 search engine dan boleh guna artikel dalam apa pun bahasa yg difahami. BTW tajuk anda ialah “Penyelanggaran BLOG Untuk Pengajaran Dan Pembelajaran”…so search again correctly

  12. zurainne says:

    Dr. I have done the assignments week 3&4…
    Here is the link:
    http://zurainne.wordpress.com

    i hope you can comment about my presentation as there would always be a room for an improvement.
    thank you,

    sincerely,
    siti zamzuraini binti abd hamid
    tesl year 1
    2010/2011

  13. niknuryasarah says:

    salam alayk..
    dear respected doc rosseni,

    i have successfully completed my project 2 task. Hopefully u are satisfied with my very first time project works.

    Just as you requested, below are my little honest reflections regarding this project:

    thanks lots for your guides and supports..

    REFLECTION:

    – this is a quite challenging first self-effort project as i am so not adept in using computer , even the microsoft office word.

    – the sources for the project are mainly achieved and extracted from pages in English as the malay ones are very limited. Though some malay pages do appear, yet they are not as complete, neither they contain as much information.

    – however, this project has taught me to learn useful techniques of consuming the internet such as downloading and uploading stuff, and also using the Microsoft office word such as the skills of typing, inserting shapes, saving documents and others.

    – I am very satiated and happy to have eventually done this project completely out of my own effort and guides from my lecturer.

    – finally, experiences gained throughout the journey in completing this project are very interesting. I am looking forward to having my lecturer’s views regarding my project. Hopefully ,lecturer’s views are in positive ways, my task will be well accepted and I didn’t accidentally do serious errors.

  14. niknuryasarah says:

    salam alayk..
    dear respected doc rosseni,

    i have successfully completed my project 2 task. Hopefully u are satisfied with my very first time project works.

    Just as you requested, below are my little honest reflections regarding this project:

    thanks lots for your guides and supports..

    REFLECTION:

    – this is a quite challenging first self-effort project as i am so not adept in using computer , even the microsoft office word.

    – the sources for the project are mainly achieved and extracted from pages in English as the malay ones are very limited. Though some malay pages do appear, yet they are not as complete, neither they contain as much information.

    – however, this project has taught me to learn useful techniques of consuming the internet such as downloading and uploading stuff, and also using the Microsoft office word such as the skills of typing, inserting shapes, saving documents and others.

    – I am very satiated and happy to have eventually done this project completely out of my own effort and guides from my lecturer.

    – finally, experiences gained throughout the journey in completing this project are very interesting. I am looking forward to having my lecturer’s views regarding my project. Hopefully ,lecturer’s views are in positive ways, my task will be well accepted and I didn’t accidentally do serious errors.

    here is the link to my page:
    http://niknuryasarah.wordpress.com

  15. fathincute says:

    Assalamualaikom wm wb. Dr…….

    I have done my assignments for week 3&4…
    Below is my link:

    https://fathincute.wordpress.com/2010/08/01/project-2-notes-summary-ge1155/

    I’m glad if you don’t mind to give me a comment on my post in order to improve my assignments.

    May Allah bless you & family.

    Wassallam.

  16. Cikgu says:

    ok dear, will look at it via the link you provided.

  17. Fathin Amira binti Lotfi 'Amer says:

    Assalamualaikom wm wb. Dr…….

    I have done my assignments for week 3&4…
    Below is my link:

    https://fathincute.wordpress.com/2010/08/01/project-2-notes-summary-ge1155/

    I’m glad if you don’t mind to give me a comment on my post in order to improve my assignments.

    May Allah bless you & family.

    Wassallam.

    Fathin Amira binti Lotfi ‘Amer

    Tahun 1 -Pendidikan Mathematics

    A132690

  18. 3b2ty says:

    assalamualaikum, dr. i have finished my assignment and this is my link:
    http://3b2ty.wordpress.com/
    i’m using a share blog, so my presentation is week 3(i) and week 4(i).
    I hope this does not inconvenience you. thank you dr. this task have given me anew experience. i hope my presentation is satisfying enough.

    sincerely,
    zulaika Abd.Aziz
    TESL Year1

  19. 3b2ty says:

    asalamualaikum,
    I was able to finished the task entrusted to me, this is related to my work
    http://3b2ty.wordpress.com/
    I share the blog with Zulaika and I hope this does not confuse you. thank you

    true,
    Samirah Baharuddin
    TESL First Year

    • Cikgu says:

      Dear Samirah,

      I went through your blog. Cute…but i can’t promise there will be no more tough assignments. Rest assured though; the assignments will give you 60% weight for the course. Ask your seniors. They sure would tell u that it is much easier to gain good marks from assignments rather then studying for the exam🙂

  20. Salam Dr….saya dh upload projek 2..maaf kerana byk sangat kekurangan..n akan dipertingkatkan selepas ini..insyaallah..mohon tunjuk ajar Dr.. Ini link saya…
    http://mizwanie.wordpress.com/2010/08/01/projek-2-asignment-week-3/

    Refleksi :
    Untuk projek ini saya menghadapi masalah untuk menggunakn perisian komputer dan sukar mencari sumber. Jadi banyak sy menggunakan sumber dr internet. Harap maaf Dr. Sebarang komen amat2 dialu-alukan.. terima kasih

  21. syakirah says:

    assalamulaikum Dr…

    I’ve completed my assignment for the 3rd and the 4th week and here’s the link to my blog:

    http://noorsyakirahjohari.wordpress.com

    i do hope that you could leave me some comments on my presentation so i could make some improvement…thank you…=)

    yours sincerely,

    Noor syakirah binti johari

    1st year student(tesl)

  22. Salam Dr,

    I’ve completed our second project.🙂

    Here’s the link to my page :
    http://dayangnurfaezah.wordpress.com

    Regards.
    Dayang Nurfaezah Binti Abang Ahmad
    TESL Year 1

  23. anees89 says:

    salam…DR….saya dah upload project 2(week 3)baru sahaja tadi…Minta maaf sangat sebab memang banyak kekurangan ..mungkin first time buat assignment dalam blog…inshaAllah,saya akan cuba perbaiki lagi pada masa akan datang…
    ni link sayaP
    http://anees89.wordpress.com
    REFLEKSI : Alhamdulillah..saya bersyukur sangat kerana berjaya siapkan projek ini,walaupun berasa kurang puas hati dengan kerja saya…sebab saya tidak dapat mencari maklumat dan info yang betul-betul tepat dengan tajuk saya…diharap DR dapat memberi tunjuk ajar kepada saya …akhir kata,minta maaf jika tugasan saya kali ini tidak berapa memuaskan hati DR…salam…..

  24. yahadilah says:

    salam dr.
    at last i`ve completed project 2 but for 3rd week`s assignment only as the 4th week`s assignment is still in progress..frankly speaking i`m really surprised when some of the class members had already submit the assignment for the 3rd and 4th week..pheww!now i`m realized that i need to work harder and faster when doing this subject assignment as everybody is really going faster than me..well,,this is my link..
    http://yahadilah.wordpress.com/2010/08/01/project-2-assignment-week-3-4/

    it`s my pleasure if dr. can leave any comment on my assignment.sorry for the late submition..thank you..

  25. mieramumtaz says:

    Salam Dr… =)

    i’m finally finish my second assignment..I’m already tried my very very best..

    I’ve completed my 3rd and the 4th week assignment.
    Here’s the link to my blog:
    http://mieramumtaz.wordpress.com/

    ~Miera Mumtaz~
    1st year
    TESL.. =)

  26. Hello Dr.
    I’ve completed my Project 2.
    And this is my link,
    http://vanessaseluang.wordpress.com

    Thank you.
    Vanessa Seluang anak Raymond Leo Itok
    1st year TESL student.

  27. rossnany says:

    Assalamualaikum Dr….
    I have finish my week 3 and 4 assignment.
    This is my link:

    http://rossnany.wordpress.com/category/minggu-3/
    http://rossnany.wordpress.com/category/minggu-4/

    Dr…I am very sorry if you are not quite satisfied with my assignment because this is my first time using a blog…:))…but I promise to you to improve my knowledge of using a blog and will do a better for a next assignment….

  28. taigacom says:

    Salam, saya Nur Azwani Binti Zamri (A131388) dah siapkan projek untuk week3, projek week4 in progress. Ini link blog sy http://taigacom.wordpress.com/
    terima kasih.

  29. peksitai says:

    Hello, Dr. I’m Tai Pei Si, Tesl Year 1. The project 2 I have finished doing. Please take a look in my blog, peksitai.wordpress.com.
    Thanks!! Regards.

  30. Nor Shuhada says:

    Assalamualaikum Dr.
    I’ve finished up my assignment with the topic given is Blog Maintenance in Teaching and Learning Processes.
    My link is http://lyndvesper.wordpress.com/2010/08/02/assignment-for-week-3-4/.
    Thank you. :)))

  31. Assalamualaikom Dr…….

    I have done my assignments for week 3&4…
    Below is my link:
    http://nurulnashrah22.wordpress.com/2010/08/02/project-2-assignment-week-3-4-ge1155/
    I’m sorry if my assignment is not good enough. I have try my best and finally finish it.
    If there is unsatisfied,let me know.. Thank you Dr.

  32. aliashahira says:

    Assalamualaikum Dr.
    sorry coz being late to hand up . I just finished my assignment and this is the link
    http://aliashahira.wordpress.com/2010/08/03/ge1155project-2assignment-week-3-and-4/

    hope you can comment if there are mistake with my assignment . tq

    Alia Shahira binti Tarmuji
    1st year mathematics student.

  33. anees89 says:

    salam,DR…minta maaf sebab lambat hantar assignment yang ke4..sebenarnya,saya xpaham sama ada assignment 3 and 4 kene antar sekali ataupun tidak..walaubagaimanapun,saya berjaya siapkan jugak…saya harap Dr sudi melihat tugasan saya & memberi tunjuk ajar kalau ada sebarang masalah..nie link saya:
    http://anees89.wordpress.com/2010/08/03/ge1155komputer…ignment-week-4/

    REFLEKSI:
    Pengalaman ini sangat2 berguna bagi saya terutama semasa hendak menyiapkan tesis nanti..semoga pengalaman dan ilmu yang saya dapat dapat dimanfaatkan pada masa kan datang.terima kasih,Salam.

  34. hasiymah says:

    Assalamualikum Dr? Sy ingn mmhn maaf ats kelewtan mghntar assgmnt ni..

    http://hasiymah.wordpress.com/2010/08/03/ge1155project-2assignment-week-3-and-4/

    daripada,
    Noor Hasimah Bt Hasan
    MATHs 1st year

  35. clin623 says:

    Good morning Doctor, I just finish my assignment for week 3 and week 4. I m really sorry for late passing up of assignment. Here is the link of my blog: http://clin623.wordpress.com/
    I will make some editions tomorrow again. Please do remind me if there is any mistake or lack of information if you are free. Thank you =)
    I am Ting See Lin,first year, major Maths, minor Chemistry course.

  36. eiqadooly says:

    salam Dr,
    this is my assignment..
    really sorry for late post this assignment
    here is my link
    http://doolymin15.wordpress.com/ge1155-assignment/

    Nurul ‘Atiqah bt Riswan
    Maths first year,,

  37. salam,Dr..
    ini asgmnet sy…
    maaf sbb tlmbat hntar projek..
    maaf jugak sebab lmbat sign up utk wordpress..
    http://nurhafizahzaidi.wordpress.com/assignment-week-3-4/

  38. suraya mohd napi says:

    salam taecher..sy suraya,student program sains..maaf sgt2 bab tlambat siapkan asgment yg teacher suruh.sy cuba cra nie supaya doktor leh tgok asgment sy.sy x pandai lg psl blog.teacher leh tgok asgment sy kt http://surayamohdnapi.wordpress.com/projek 2 kelas kemahiran komputer dlm pendidikan.tq

  39. slhow582 says:

    Salam Dr, I have already done my pojek 2 for week 3 and 4. However, i still don’t know whether i’m done the right thing or not. Therefore , i hope that Dr can go to my website and comment about my work. Finally, i would like to apologize about me lateness to post up my work on the blog because of several problem i face before. And last, this is the link to my blog: http://www.slhow582.wordpress.com .Thank you Dr.

  40. assalamualaikum dr..saya sudah siapkan tugasan minggu 3..projek 2
    ni link ke blog saya…tq
    http://juelyharoslan91.wordpress.com/

  41. khairani1270 says:

    Assalamualaikum Dr.Rosseni. I have done my assignments for week 3&4…
    This is the link to my blog: http://www.khairani1270.wordpress.com
    Thank you.

  42. kae says:

    Assalamualaikum Dr. Rosseni..I already done my task for week 3&4..This is the link to my blog http://www.kaezul9.wordpress.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s